Leksikon - få forklaring på alle de underlige udtryk

127.0.0.1

127.0.0.1 en IP-adresse, der er reserveret til at korrespondere med værtscomputer. Kendt som loopback adressen, bliver 127.0.0.1 brugt, når et program skal have adgang til en netværkstjeneste, der kører på den samme computer som sig selv. Selvom primært bruges som en test og udvikling adresse, kan loopback adressen bruges til at få adgang til lokale tjenester, såsom webservere, der normalt kun er adgang via et netværk og har ingen lokal grænseflade. Derudover er de fleste moderne operativsystemer, der implementerer TCP / IP forbindelse navnet "localhost" som svarende til 127.0.0.1.

ActiveX

ActiveX er en serie af computerprogram-distribution og "runtime"-teknologier. Udviklet af Microsoft, er ActiveX-teknologier blevet indarbejdet i næsten alle Microsofts produkter udgivet i de seneste år, herunder Windows, Word, Excel og Internet Explorer. ActiveX-kompatible programmer kan integrere funktioner, der findes i andre kompatible programmer, og kan inkorporere nye funktioner inden for en ActiveX-komponent.

For eksempel kan Internet Explorer åbne et Excel-regneark via ActiveX Object Linking, og indarbejde alle de funktioner i Excel i sig selv. Ligeledes kan webdesignere, der ønsker at indarbejde nogle funktioner, som ikke umiddelbart understøttes inden for Microsofts produkter, skrive de funktioner, som et ActiveX komponent i ethvert programmeringssprog, der understøtter det.

Afvisningsprocent

Også kaldet "bounce rate". Hvis en person klikke ind på din hjemmeside, men ikke klikker videre, betegnes det som en afvisning. Eller sagt på en anden måde: Hvis f.eks. 100 mennesker har klikket sig ind på din hjemmeside og de 30 af dem har valgt ikke at klikke videre fra forsiden, så har du en afvisningsprocent på 30%.
En afvisningsprocent på 30% er helt acceptabelt og under er rigtig godt,

Ajax

Ajax er en forkortelse for Asynchronous JavaScript og XML. Ajax er en teknik, hvor en hjemmeside kan opdatere en del af en side uden at opdatere hele indholdet. Dette sparer båndbredde og giver en mere interaktiv brugeroplevelse.
Med andre ord synes ændringer, som en bruger foretager hurtigere på skærmen, og hjemmesiden ser ud til generelt at reagere meget hurtigere. Den forbedrede indsats øger interaktivitet af hjemmesider og gør brugerenoplevelser meget underholdende. Det skal bemærkes, at Ajax ikke er en selvstændig teknologi, men snarere en teknik, der anvender andre teknologier. Ajax betragtes som en af de grundlæggende teknikker bag Web 2.0-applikationer.

Beta

Når f.eks. en hjemmeside eller et program er "beta" betyder det, at det endnu ikke er færdigudviklet eller færdigtestet.Når firmaer alligevel vælger at lægge beta-versioner ud offentligt er det for, at få det testet, men mange bruger det også som salgstrick for at lokke nyhedshungrende.

Blog

"Blog" er forkortelse for "weblog", som er betegnelsen for websteder, der løbende opdateres med artikler med f.eks. oplysninger eller meninger.
En blog kan ofte fungere som en slags dagbog for den pågældende skribent indeholdende kommentarer samt links til artikler på andre hjemmesider. Indholdet på blogs spænder lige fra det personlige til det politiske, og kan fokusere på et enkelt smalt emne eller en hel vifte af emner. Der findes mange gratis systemer til at drive en blog med, men det ubetinget mest kendte og benytte er Wordpress.

Bug

En "bug" er en fejl i et edb-program eller hardware. Som regel følge af programmør-fejl eller forglemmelse, kan bugs også findes i et program i forbindelse med oversættelsesfejl, forkerte antagelser om hardware eller software grænseflader. Det kan også være bevidst kodet ind i software til at skabe uklar grænseflader eller bagdøre. Mens bugs ofte kan få software til at gå ned eller give uventede resultater kan visse typer af softwarefejl desværre også udnyttes til at få uautoriseret adgang til ellers sikre computersystemer.

Client

En "client" er et computerprogram, der afhænger af et andet program for at fungere.
Normalt, klient-software modtager data eller instruktioner fra en fjern program kaldet en server.

Eksempler på almindelige klient-software, der bruges i det daglige personlige computere omfatter webbrowsere, e-mail-klienter, instant messenger chat klienter, og BitTorrent klienter.

CSS

CSS er en forkortelse for Cascading Style Sheets. CSS er et sprog, der bruges til at definere layout og udseende på websider. Det primære formål med Cascading Style Sheets er at separere indholdet af en webside i forhold til layout. Det er en let metode til at tilpasse sidernes indhold til den enhed, hvor den vises på, da det er meget mere fleksibel end almindelige tabeller. CSS er en naturlig følgesvend til XHTML for at definere udseendet på moderne websider. Faktisk er det efterhånden nok det mest brugte "værktøj" - anvendelse af tabeller nu om dage betragtes af mange som "forbudt"!

Domæne

Et domæne er det samme som internetadresse. For eksempel er domænet på denne side www.fioniaweb.dk.
Et domæne kan fungere både med og uden "www". Denne side virker både med og uden. Et domænenavn ender altid med et landenavn. F.eks. bruger vi ".dk" til danske internetadresser.

Facebook

Facebook er et socialt mødested på internettet. Det er gratis at bruge og giver masser af muligheder for at komme i og holde kontakt med en masse mennesker.
Det bruges af mange hundrede millioner mennesker til at holde sig i kontakt med familie og venner ved at skrive indlæg og uploade billeder.
Mange firmaer er også begyndt at bruge Facebook i deres markedsføring, både ved hjælp af egne sider og købte annoncer.

GLP

GPL står for Free Software Foundations General Public Licence.  GPL betragtes som en standard open source software licens, og mange ikke-software værker er også udgivet under GPL. Formålet med denne licens er at sikre, at et værk frit kan distribueres og ændres af nogen, og at der ikke laves beskyttede værkerpå baggrund af det originale arbejde. Joomla! er f.eks. underlagt denne standard.

Google Places

Google Places , lanceret af Google i 2010, er en måde for virksomheder til at markere en online tilstedeværelse ud over en hjemmeside. Når du f.eks. søger en branche på Google vil du ofte se et oversigtskort med pile på, der markerer de forskellige virksomheders adresse.

Hacker

En hacker er en computer-software eller hardware-ekspert, der har en enestående viden om og forståelse indenfor sit felt. Oprindeligt blev betegnelsen forbeholdt dem, der havde oprettet eller ændret deres hardware til at gøre ting, som let tilgængelig hardware som udgangspunkt ikke kunne. I årenes løb er udtrykket udvidet til edb-programmører, der kan skabe programmer af ekstraordinær enkelthed eller kompleksitet, ofte udnytte fejl i software for at få det til at udføre funktioner, det ikke er beregnet til at udføre. I dag betragter vi en hacker som kriminel, som ved sine handlinger kan genere rigtig mange mennesker og firmaer ved deres handlinger.

HTML

HTML er det sprog, websider skrives. Forkortelsen står for "HyperText Markup Language". Udtrykket "Hypertext" henviser til links indeni af HTML-siderne, som tillader brugeren hurtigt at skifte fra side til side, og endog til forskellige steder på samme side. Udtrykket "Markup Language" refererer til de formateringsattributter af HTML, såsom fed og kursiv, overskrifter og skrifttype farver. Bemærk, at de fleste af formateringsattributterne af HTML er ikke længere i brug, men er erstattet med semantisk markup, og layout og formatering gøre nu primært med CSS.

HTTP 404

En HTTP 404 fejlmeddelelse er en standard webservere respons, når den ikke kan finde den fil/side, som søges på. 404 fejlmeddelelser er typisk et resultat af forkert stavede URL'er og sider der er blevet flyttet eller fjernet.
Forkert stavet URL er kan være resultatet af enten brugeren skriver en forkert URL i adresselinjen i en web-browser, eller resultatet af urigtige eller forældede URL på selve hjemmeside.
HTTP 404 fejlmeddelelser bliver desuden også brugt, når når brugeren ikke har autoriserisation til at se indholdet, men at man foretrækker ikke at oplyse om årsagen til afslaget.

Java

Java er et programmeringssprog. Java adskiller sig fra de fleste andre programmeringssprog,ved at programmer skrevet i Java generelt kan køre på mange forskellige typer computere, og ikke kun den type computer, som den blev skrevet på. Dette skyldes, at Java er at køre i, hvad der er kendt som "runtime miljø" , som er et separat program, der fortolker Java-kode. Runtime miljøer er specifikke for for netop den maskine, der benyttes. Enhver computer (eller en anden enhed, såsom en mobiltelefon), der har et Java-runtime-miljø kan køre Java-kode, forudsat at runtime miljøet understøtter den version af koden programmet blev skrevet i.

Javascript

Javascript er et programmeringssprog, ikke at forveksle med Java. Javascript er udviklet hos Sun Microsystems med det formål at skabe en metode til at manipulere websider på en brugers computer, uden behov for at opdatere siden. Den første webbrowser, der understøttede JavaScript var Netscape 2.0B3. Internet Explorer har aldrig støttet gyldig Javascript, i stedet for at støttede Microsoft en version kaldet JScript. JScript er over 99% kompatibel med Javascript, sådan at de fleste mennesker ikke klar over, at det ikke er Javascript. De få kompatibilitetsproblemer, der opstår normalt tilskrives det faktum, at Microsoft-produkter traditionelt ikke lever op til overholdelse af standarderne.

Kontakt-formular

Det er typisk en side på en hjemmeside, hvor du har mulighed for at skrive en besked i nogle felter til virksomheden eller personen, der har hjemmesiden som alternativ til at skrive en mail.

Micro-blogging

Micro-blogging er defineret som en hurtig opdatering normalt indeholder et meget begrænset antal karakterer. Det er en populære funktioner i sociale netværk som f.eks. Facebook, hvor du kan opdatere din status, men det er blevet mest kendt på grund af Twitter.
Groft sagt kan man sige mikro-blogging for folk, der ønsker en blog, men ikke ønsker at blogge. For folk, der blot ønsker med få linjer, at fortælle hvad de foretager sig.

Open source

Open source er en programmerings-filosofi, som går ud på, at alle aspekter af et program er åbent til frit gennemsyn. Udtrykket henviser sædvanligvis til kildekoden af programmet, men kan også referere til filer skabt af programmet, som vil kunne læses i andre programmer. Mange Linux-distributioner indeholder udelukkende open source-software. Det modsatte af open source software er leverandørejet software, hvor kildekoden er kun tilgængelig til udvikleren af den software, og til dem, der med succes hacke den! Joomla! og Presta er f.eks. open source-systemer.

PhiML

PhiML er et bredt dækkende semantisk kodesprog. PhiML 1,0 blev udgivet i august 2007, med den første bugfix mindre end en uge senere. I modsætning til XML, stammer PhiML ikke fra SGML, og er derfor ikke belastet med gentagne syntakse, typisk for SGML sprog. Faktisk var PhiML specielt designet til at løse mange af XML-manglerne med det formål at skabe et renere og mere kompakt sprog. PhiML er licenseret under BSD-licens. Det kortvarige public domain licens sikrer, at PhiML ikke bliver belastet af potentielle juridiske spørgsmål, og kan bruges sikkert i både open source og proprietære applikationer.

PHP

PHP er et open source programmeringssprog. Da PHP er fprholdsvist simpelt at lære, er det ofte forbundet med amatør-hjemmesider, dog  er de professionelle PHP udviklere ofte i stand til at producere koder,der kan konkurrere med mere komplekse sprog såsom f.eks. Perl. PHP ikke begrænset kun til internettet, f.eks. Linux og andre Unix-baserede computere kan køre PHP-applikationer fra kommandolinjen.  

Protokol

En protokol er et system af regler, der definerer, hvordan noget skal gøres. I edb-terminologi, er en protokol som regel en aftalt eller standardiseret metode til overførsel af data og / eller oprettelse af kommunikation mellem forskellige enheder. Ligesom to mennesker er nødt til at have et fælles sprog mellem dem, før de kan begynde at dele ideer og oplysninger, så skal computere også have en fælles måde at udveksle informationer mellem dem. Internettet bruges ofte som et eksempel på en vellykket protokoller-baseret system, hvor gennemførelsen af de vigtigste egenskaber ved protokoller, såsom fejlkorrektion og formatering, er udnyttet og respekteret på tværs af en bred vifte af hardware og software.

QR kode

En to-dimensionel kode, som det japanske selskab Denso Ware udviklede i 1994 til brug for logistik hos Toyota. QR-koder er en slags stegkode, du f.eks. kan aflæse (scanne) med en smartphone. Koden kan f.eks. indeholde kontaktoplysninger, hjemmeside-adresser, apps mv.
En QR-kode er normalt en kvadratisk matrix af sorte og hvide prikker, men kan skam også gøres personlige med både udseende og farver. Det kan Fionia WEB også klare til rimelige penge.

SEO

Søgemaskineoptimering (SEO) er processen med at forbedre synligheden af en hjemmeside eller en webside i søgemaskiner via "naturlige" eller gratis ("organiske" eller "algoritmisk") søgeresultater. Eller sagt på en anden måde, så er det betegnelsen for arbejdet med, at få en så høj placering som mulig på f.eks. Google.

Sidevisning

også kaldet et "Pageview" eller "Page impression fortæller hvor gange siderne på en hjemmeside er blevet vist.
Hvis f.eks. 25 personer har kigget på gennemsnitligt 4 sider hver, så er der 100 sidevisninger.

Skype

Med mere end 350 millioner registrerede brugere, Skype er det mest populære talekommunikation-tjeneste i verden. Skype er en af pionererne inden for talekommunikation over internettet. Mange andre applikationer og tjenester har siden fulgt trop, men Skype er stadig markedslederen, når man snakker i "telefon" over internettet.
Fionia WEB bruger skam også Skype, f.eks. til kommunikation til samarbejdspartner i udlandet. Vil du kontakte Fionia WEB via skype er vort Skype-navn: FioniaWEB

Sociale medier

Betegnelsen "sociale medier" plejer kort sagt mest at blive brugt om sider hvor kommunikationen er ligeværdig og lige tilgængelig for alle. De mest kendte sider er f.eks. Facebook, Twitter og LinkedIn, men der findes flere millioner sider, der kan dække sig ind under betegnelsen

Twitter

Twitter-beskeder, også kendt som "tweets" kan indeholde op til 140 tegn. Twitter bruges typisk af folk, der vil fortælle omverdenen hvordan de har det eller foretager sig på et givent tidspunkt uden at skulle skrive hele artikler omkring det. Twitter vokser med rekordfart og er især blevet vældigt populært blandt kendisser til at orientere deres fans og andre om dem selv og ikke mindst deres gøren!

URL

URL er forkortelse for Uniform Resource Locator. URL er den tekniske betegnelse for, hvad der ofte kaldes en "web-adresse". hvilket er den adresse som hvormed man kan placere computere og dokumenter på internettet.

En komplet URL består af navnet på en tjeneste, efterfulgt af et kolon og et værtsnavn, eventuelt efterfulgt af et kolon og et portnummer, efterfulgt af en sti, der ender i et filnavn eller et bibliotek. Et eksempel på en fuld URL kan f.eks. se sådan ud: "service: hostnavn.dk: 80/directory/file.html".

De fleste
URL'er, der håndteres af almindelige dødelige er adresserne på dokumenter på World Wide Web. Disse URL'er normalt angive HTTP-protokollen og har ikke portnummret med. Derudover begynder værtsnavnet på en WWW adresse  med to skråstreger. Et eksempel på sådan en URL kan se sådan ud: "http://fioniaweb.dk/".

Vektor

Vector grafik er skabelsen af digitale billeder gennem en sekvens af kommandoer eller matematiske udsagn, at placere linier og former i en given to-dimensionel og tre-dimensionelle rum. Det væsentlige ved vektor er, at man kan skalere i det uendelige. F.eks. bliver et professionelt logo altid lavet i vektor, så det kan bruges i alle situationer, stort som småt, web eller tryk...

Wikipedia

Wikipedia er en gratis online encyklopædi. Navnet er en sammentrækning af det hawaiianske ord for hurtigt, "wiki", og "encyklopædi". Wikipedia opdateres i over 100 sprog, selv som esperanto. Engelske Wikipedia indeholder mere end halvanden million artikler.
D
er er 11 andre sprog-udgaver med mere end 100.000 artikler hver, og over 50 sprog med mere end 10.000 artikler hver.
D
et faktum, at enhver med en internetforbindelse og en webbrowser kan redigere indhold, gør at Wikipedia betegnes som en "sum af offentlig menneskelig viden."
Men
som altid når man snakker af viden, opstår der også ifm. Wikipedia-siderne megen uenighed om rigtigheden af nogle oplysningerne.

template joomla 1.7

Fionia WEB | CVR: 18925346 | Tlf.: +45 6441 7700 |  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  |  skype: fioniaweb